Miód rzepakowy jest tak naprawdę jednym z najpopularniejszych rodzajów miodu w Polsce i charakteryzuje się łagodnym smakiem. Wspomniany wyżej produkt niekiedy przybiera barwę kremową, a nawet białą, jednak jego cechą szczególną jest to, że jest on miodem bardzo słodkim. Miód rzepakowy, dzięki temu, że jest produktem, w którym to mamy do czynienia z bardzo wysoką zawartością glukozy, zalecany jest wszystkim tym osobom, które są osłabione, przemęczone bądź też, które są narażone na dość duży wysiłek. Opisywany produkt dostarcza łatwo przyswajalnej energii i ze względu na swoją słodkość, a co ważniejsze niższą kaloryczność, doskonale sprawdzi się, jako zamiennik dla białego cukru, tym bardziej że jest o wiele zdrowszy. Poza tym miód rzepakowy jest produktem, który zawiera wiele cennych składników mineralnych, takich jak m.in. żelazo, potas, bor, czy też magnez. Ponadto jest on bogatym źródłem witamin z grupy B, jak również witaminy C oraz K. Dodatkowo idealnie sprawdza się w roli tzw. naturalnego wspomagacza odporności.